Składniki projektu:
- 1 duży ząbek czosnku
- kawałek imbiru pokrojonego w paski
- papryczka chilli
- papryka zielona i czerwona
- marchewka
- cebula
- sos sojowy ( 2 łyżki)
- sos rybny ( 1 łyżka)
- olej sezamowy
- bulion warzywny
- koncentrat pomidorowy
- makaron noodle
- świeża pietruszka lub kolendra
"Świętą trójce" czyli czosnek chilli i imbir podsmażamy w garnku o grubym dnie na olivie lub oleju rzepakowym, dosłownie przez chwilę, tak żeby tylko uwolniły swoje smaki. Do tego dodajemy pokrojoną w talarki cebulę, marchewkę i papryki pokrojone w paski, podsmażamy przez 3-4 minuty. Zalewamy bulionem z dodatkiem sosu sojowego i rybnego i gotujemy przez kilka minut. Noodle gotujemy w osobnym garnku.
Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy wedle uznania (ja dodaje prawie cały słoiczek) oraz 2 łyżki oleju sezamowego. Gotujemy przej około 10 minut. Na talerz wykładamy ugotowany makron, zalewamy zupą, i posypujemy pietruszką lub kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz